Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Πώς να κάνετε φέτος το Χριστουγεννιάτικο δώρο τους «ανεκτίμητο»!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά κάνουν ήδη σχέδια για τα «πράγματα» που θα πάρουν φέτος. Εσείς από την άλλη είστε έτοιμοι να θυσιάσετε οτιδήποτε για να κρατήσετε αυτό το χαμόγελο στο προσωπάκι τους (πιστέψτε με, καταλαβαίνω!). Όσο μεγαλώνουν, αυτό φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο.. εσείς επομένως πρέπει να ξοδεύετε όλο και περισσότερα χρήματα; Πως να αποφασίσει ένας γονιός τι να τους πάρει; 


«Το θέλω.

Γιατί;

Επειδή το έχουν (ή το κάνουν ή το φοράνε..) όλοι»


Είναι διάλογος που οι γονείς έχουν συχνά στο σπίτι. Δεν έχει σημασία για τι πρόκειται – το τελευταίας τεχνολογίας «γκάτζετ» ή τα πιο «ιν» παπούτσια - το «αντικείμενο του πόθου» προστίθεται ύπουλα στη λίστα με τις επιθυμίες για να «είμαστε όπως όλοι οι υπόλοιποι».

Μη βιάζεστε να ικανοποιήσετε κάθε του επιθυμία. Συχνά θα διαπιστώσετε ότι πολύ σύντομα η μία επιθυμία αντικαθίσταται από κάποια άλλη- έτσι απλά! Άλλες φορές, ίσως χρειάζεται τη βοήθειά σας να αξιολογήσει το ποθητό αντικείμενο.

Δίνοντάς τους άμεσα οτιδήποτε θελήσουν ανά πάσα στιγμή, αποτυγχάνουμε να τους διδάξουμε να εκτιμάνε πράγματα που ήδη έχουν, να δουλεύουν υπομονετικά για ό,τι επιθυμούν να αποκτήσουν ή και να διαχειρίζονται την απογοήτευση. Τελικά, αντί μεγαλώνοντας να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (όπως σίγουρα είναι η δική μας πρόθεση) ίσως είναι ανίκανα να διαχειριστούν τη ματαίωση που αναπόφευκτα είναι κομμάτι της πραγματικότητας. Τότε γιατί χαλαρώνουμε όλο και περισσότερο τα όρια λέγοντας όλο και πιο νωρίς περισσότερα «ναι»; Αυτό σίγουρα αξίζει να το σκεφτούμε…

Τρία σημάδια ότι πρέπει να περιορίσετε τα δώρα των παιδιών σας

Αν και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε να περιορίσουμε τις υλικές παροχές στα παιδιά:
1. Το παιδί ζητάει συνεχώς και άλλα πράγματα
2. Το παιδί «καταρρέει» όταν ακούει τη λέξη «όχι»
3. Το παιδί έχει συνηθίσει τόσο να παίρνει κάτι καινούργιο με αφορμή την παραμικρή περίσταση ώστε δε δείχνει πλέον κανένα ενδιαφέρον ή εκτίμηση για ότι ήδη έχει

Κανείς δε θέλει να δώσει το μήνυμα στα παιδιά του ότι «τα λεφτά φυτρώνουν» αλλά τελικά αυτό γίνεται με την υπερβολική ανοχή και την υπερκατανάλωση! Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το όριο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να τα γεμίζουμε με άγχος ή ενοχές ή το «μάθημα» αυτό να το παίρνουν σε μορφή τιμωρίας! Στο βαθμό που μπορούν να επεξεργαστούν, προσφέρετε τους την πληροφορία- έτσι απλά, ως ένα δεδομένο.

Και αν στεναχωρηθεί πολύ;

Αν και μπορεί να το ταράξει το γεγονός ότι φέτος δε θα πάρει το Xbox© που τόσο ήθελε, η αλήθεια είναι ότι κάποιες χρονιές τα ακριβά πράγματα στις λίστες με τις επιθυμίες των παιδιών μας δε συμβαδίζουν με την οικονομική μας ευχέρεια. Μιλήστε τους και αποφασίστε μαζί τι διασκεδαστικό θα μπορούσε να κάνει εναλλακτικά.

Από την άλλη, αν το παιδί σας δείξει απογοήτευση ή αδιαφορία για κάποιο από τα δώρα που του προσφέρονται, χρησιμοποιήστε τη στιγμή για να το διδάξετε και κάτι ακόμα: τον πιο εύκολο τρόπο να μετατρέψει την απογοήτευση του σε ικανοποίηση- αυτόν της προσφοράς. Δείξτε του πως αυτό που το ίδιο το αφήνει ασυγκίνητο μπορεί να φέρει χαρά σε κάποιον άλλο. Κάντε το ίδιο αποδέκτη ενός παιδικού χαμόγελου.

Η δική σας παρουσία σε κάθε περίσταση; «Ανεκτίμητη»!

Άλλος τρόπος για να κρατήσετε το χαμόγελο στο πρόσωπό τους; Βάλτε την έμφαση στην ίδια την περίσταση- Χριστούγεννα, γενέθλια ή όποια και αν είναι αυτή- περνώντας παραπάνω χρόνο μαζί τους και όχι στο κουτί με τον κόκκινο φιόγκο!

Έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος παιχνιδιού των παιδιών με τους γονείς τους είναι εξίσου σημαντικός όσο και ο χρόνος παιχνιδιού που περνούν με τους συνομηλίκους τους. Τα παιδιά λαχταρούν αυτόν το χρόνο! Τα κάνει να αισθάνονται ξεχωριστά. Βρείτε το χρόνο να παίζετε συστηματικά μαζί τους- είναι εξάλλου και το καλύτερο αγχολυτικό για εσάς! Με το παιχνίδι χτίζετε μαζί τους ένα δεσμό που θα κρατήσει για πάντα και που κανένα δώρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουν την αγάπη μας. Έτσι ανοίγει η πόρτα για να μοιραστούν μαζί μας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους εφόσον αυτά προκύψουν. Έτσι καταλαβαίνουμε και τη μοναδικότητα κάθε παιδιού.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τόσο την τελευταία τεχνολογία ή την πιο δημοφιλή μάρκα παπουτσιών όσο χρειάζονται την εγγύτητα με το γονιό τους! Βέβαια, τα ίδια θα ικετέψουν γι’ αυτά τα πράγματα (μέχρι να μας τρελάνουν!). Όρια, ανεξάντλητη αγάπη και προσανατολισμό είναι ότι χρειάζονται στην ουσία και αυτό κάθε γονιός μπορεί να το προσφέρει χωρίς περιορισμούς λόγω οικονομικού προϋπολογισμού! Αυτό είναι «ανεκτίμητο» γι’ αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου